czwartek, 5 grudnia 2013

KAWOWE TOFFI Z PIANKĄ

To ciasto, mimo, że przełożone kremem z mleka skondensowanego, nie jest bardzo słodkie.

SKŁADNIKI:
4 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 puszka słodkiego mleka skondensowanego
1 łyżka kawy rozpuszczalnej + 1/4 szklanki wody
2 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki wody
1/2 l śmietany 30%
duże opakowanie krakersów
2 galaretki cytrynowe + 1 szklanka wody
2 bite śmietany w proszku + 2 szklanki mleka
Przygotować biszkopt: oddzielić białka od żółtek. Białka ubić, pod koniec ubijania dodać cukier, żółtka, proszek i mąkę. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 15 minut w temperaturze 160 stopni C. Mleko gotować 3-4 godziny. Śmietanę ubić. Mleko zmiksować z kawą. Dodać żelatynę i śmietanę. Śmietanę w proszku ubić, dodać galaretkę. Na biszkopt wyłożyć 2/3 masy toffi, ułożyć warstwę krakersów, wyłożyć pozostałą masę i śmietanę. Pozostawić do stężenia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz