środa, 6 listopada 2013

ŚLIWOWICA

Śliwowicę najlepiej przygotować z węgierek we wrześniu lub październiku - gdy są najbardziej aromatyczne. Produktem "ubocznym" są śliwki w alkoholu, które można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku i używać do ciast.

SKŁADNIKI:
1 kg śliwek
3/4 l spirytusu
1-2 szklanki cukru

Śliwki umyć , wydrylować i włożyć do dużego słoja. Zalać spirytusem, odstawić w ciemne miejsce na 4-6 tygodni. Zlać spirytus, długo osączać. Śliwki zasypać cukrem – tyle ile się zmieści. Po 2 tygodniach, gdy cukier się rozpuści, zlać płyn i wymieszać ze spirytusem. Przefiltrować, rozlać i odstawić na conajmniej pół roku.


8 komentarzy:

  1. Przepraszam. To nie jest śliwowica. To jest nalewka na śliwkach - śliwówka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. morze tak bo do śliwowicy dodaje się wódkę

      Usuń
    2. Może pojadę nad morze.

      Usuń
  2. Może czy morze? Oto jest pytanie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Może pojadę nad morze.

    OdpowiedzUsuń
  4. Po 1. Może, po 2. Śliwowica to wino śliwkowe poddane zabiegowi destylacji a śliwówka po śliwki zalane spirytusem/ wódka. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Dokładnie - śliwowica to po prostu bimber z zacieru ze śliwek.

    OdpowiedzUsuń

Print