wtorek, 29 października 2013

ZUPA KREM Z DYNI

Sezon dyniowy już w pełni. Żeby przygotować coś z dyni musimy zacząć od przygotowania musu dyniowego: dynię kroimy na ćwiartki lub ósemki - w zależności od wielkości, układamy skórką do dołu na blasze, po wydrążeniu pestek, i przez ok.40 minut pieczemy w temperaturze 200 stopni C. Następnie oddzielamy miąższ od skórki (łyżką lub nożykiem). Skórkę wyrzucamy, miąższ miksujemy na gładką masę.

SKŁADNIKI:
3 szklanki musu dyniowego  
1/2 puszki mleka kokosowego
1 cebulka szalotka
1 szklanka gorącego rosołu  
oliwa, sól, pieprz   
1 laska wanilii
Cebulkę obrać i zeszklić na oliwie, dodać dynię, gorący bulion i zagotować.  Gotować pod przykryciem przez około 10 minut. Dodać przekrojoną laskę wanilii. Po 5 minutach usunąć ją i zmiksować zupę. Dodać mleko kokosowe, doprawić i zagotować. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print