środa, 30 października 2013

PLACEK Z DYNI

Gdy mamy już gotowy mus z dyni, możemy pobawić się w Pumpkin Pie ( nieco zmodyfikowana wersja z Kwestii Smaku)



SKŁADNIKI:
1 1/2  szklanki mąki 
3 łyżki cukru pudru
120 g masła lub margaryny
25 g masła orzechowego
3 łyżki zimnej wody
2 szklanki musu z dyni
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
3 średnie jajka
1 opakowanie serka Philadelphia
1 słoiczek dżemu morelowego
aromat pomarańczowy
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
• 2/3 łyżeczki cynamonu
• 4 - 5 łyżek likieru morelowego
Zagnieść ciasto z mąki, cukru, pokrojonego masła, masła orzechowego i wody i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Mleko zmiksować z jajkami. 1/4 masy zmiksować z serkiem i aromatem. Do pozostałej masy z mleka i jajek dodać mus z dyni oraz przyprawę do pierników. Formę posmarować masłem i wylepić ciastem, wlać masę dyniową. Na wierzchu, za pomocą łyżeczki, ułożyć masę z serka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Piec przez około 1 godzinę, do suchego patyczka. W rondelku zagotować dżem z likierem, rozprowadzić po wierzchu ciasta. Przed pokrojeniem ciasto schłodzić. Podawać z bitą śmietaną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print