piątek, 16 sierpnia 2013

CIASTKA DROŻDŻOWE Z MORELAMI

Ciastka drożdżowe można przygotować z dowolnymi niezbyt soczystymi owocami takimi, jak morele, brzoskwinie, śliwki czy gruszki.

SKŁADNIKI:
1/2 kg mąki pszennej,
1/2 łyżeczki cukru wanilinowego,
2,5 dag drożdży
3/4 szklanki mleka
7 dag masła (może być roślinne),
3 łyżki cukru,
1 jajko
1 budyń waniliowy
1/2 l mleka
morele

1/2 szklanki mleka zagotować z masłem. Gorącym mlekiem zapażyć mąkę wymieszaną z cukrem i cukrem wanilinowym. Drożdże rozpuścić w pozostałej 1/4 szklanki mleka, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, odstawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać jajka i drożdże. Wyrobić na gładkie ciasto, odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości. Przygotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu i ostudzić. Ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować na prostokąt. Z prostokąta wyciąć mniejsze prostokąty wielkości ok. 4x15 cm.Układać na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Brzegi ciatek podwinąć do góry. Na każdym ciastku ułożyć ok. 2 łyżek budyniu. Na budyniu ułożyć pokrojone morele. Piec w temperaturze 200 stopni C do zarumienienia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print