Ciastka drożdżowe można przygotować z dowolnymi niezbyt soczystymi owocami takimi, jak morele, brzoskwinie, śliwki czy gruszki.
SKŁADNIKI:
1/2 kg mąki pszennej,
1/2 łyżeczki cukru wanilinowego,
2,5 dag drożdży
3/4 szklanki mleka
7 dag masła (może być roślinne),
3 łyżki cukru,
1 jajko
1 budyń waniliowy
1/2 l mleka
morele
1/2 szklanki mleka zagotować z masłem. Gorącym mlekiem zapażyć mąkę
wymieszaną z cukrem i cukrem wanilinowym. Drożdże rozpuścić w pozostałej
1/4 szklanki mleka, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, odstawić do
wyrośnięcia. Do mąki dodać jajka i drożdże. Wyrobić na gładkie ciasto,
odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości. Przygotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu i ostudzić. Ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować na prostokąt. Z prostokąta wyciąć mniejsze prostokąty wielkości ok. 4x15 cm.Układać na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Brzegi ciatek podwinąć do góry. Na każdym ciastku ułożyć ok. 2 łyżek budyniu. Na budyniu ułożyć pokrojone morele. Piec w
temperaturze 200 stopni C do zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz