poniedziałek, 22 lipca 2013

PIEROGI Z JAGODAMI

Póki są jagody, można z nimi zrobić pierogi :)

SKŁADNIKI:
1 kg mąki
1 jajko
gorąca woda pół na pół z mlekiem
sól
1-2 łyżki oleju
1/2 kg jagód (mogą być mrożone)
kilka łyżek cukru
Z mąki, jajka, soli i gorącej wody i mleka zagnieść ciasto i przykryć ściereczką w misce.
Ciasto wałkować na stolnicy, wykrawać kółka (np.szklanką). Jagody umyć, osączyć i wymieszać z cukrem (2-3 łyżki). Na każdy krążek ciasta nakładać łyżeczkę jagód. Zaklejać brzegi pierogów. Pierogi wrzucać do gotującej się wody z dodatkiem soli i oleju. Zamieszać drewnianą łyżką i przykryć. Po wypłynięciu pierogi gotować jeszcze ok.5 minut. Wyjmować łyżką cedzakową. Po wyjęciu polać rozpuszczonym masłem.
Podawać ze słodką śmietanką.

1 komentarz:

  1. Pięknie ci wyszło, zapraszam:) http://madziakowo.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń