środa, 26 czerwca 2013

PIEROGI Z TRUSKAWKAMI

Dla wielbicieli pierogów: pierogi z owocami (truskawki, wiśnie):

SKŁADNIKI:
ciasto:
60 dag mąki pszennej
szklanka gorącej woda
sól
5 dag masła
1/2 kg truskawek lub wiśni (mogą być mrożone)
ewentualnie cukier
Do gorącej wody włożyć masło i roztopić. Wodę stopniowo wlewać do mąki z solą. Połączyć składniki i zagniatać na stolnicy 7-8 minut. Przełożyć do miski, przykryć wilgotną ścierką i odstawić na minimum pół godziny. Ciasto ponownie zagnieść 2-3 minuty, podzielić na części.Ciasto wałkować na stolnicy, wykrawać kółka (np.szklanką) i nakładać na każde małą truskawkę lub pół większej, lub kilka wydrylowanych wiśni. Jeżeli owoce nie są słodkie, można każdą porcję, przed zaklejeniem posypać 1/4 łyżeczki cukru. Zaklejać brzegi pierogów. Pierogi wrzucać do gotującej się wody z dodatkiem soli i oleju. Zamieszać drewnianą łyżką i przykryć. Po wypłynięciu pierogi gotować jeszcze ok.5 minut. Wyjmować łyżką cedzakową. Po wyjęciu polać rozpuszczonym masłem.
Podawać ze słodką śmietanką lub posypane cukrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print