wtorek, 11 czerwca 2013

GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY

Pod koniec maja i na początku czerwca można zrobić gołąbki z młodej kapusty. Młoda kapusta jest delikatna i łatwo rozdziela się na liście. Można ją faszerować nadzieniem z cielęciny lub drobiu, albo klasycznie z wieprzowiny.

SKŁADNIKI:
młoda kapusta
koperek
filiżanka ryżu
1/2 kg mielonego mięsa (wieprzowina, drób, cielęcina)
sól, pieprz
przyprawa Warzywko lub Vegeta
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
2 łyżki koncentratu pomidorowego
szklanka bulionu (może być z kostki)
Kapustę umyć, podzielić na liście. Liście obgotować 2-3 minuty w osolonym wrzątku. Ryż opłukać, zalać 2 filiżankami osolonej wody i gotować ok.15 minut pod przykryciem, na małym ogniu, często mieszając. Gdy ryż wystygnie, dodać do niego mięso, posiekany koperek i przyprawy i wyrobić. Na liście kapusty nakładać nadzienie i zwijać. Brytfannę wyłożyć kilkoma liściami, na nich układać ściśle gołąbki, tak, aby się nie rozwijały i przykryć liśćmi kapusty. Całość zalać bulionem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C na 1 godzinę. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać koncentrat i 1/2 szklanki zimnej wody, zagotować. Sos wlać do gołąbków i zapiekać jeszcze 10 minut. Podawać z młodymi ziemniakami.

4 komentarze:

  1. Dopiero kiedy dorosłam, poznałam się na smaku gołąbków. Teraz bardzo je lubię! :) Kiedyś były moją zmorą :D
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak to dobrze, że ludziom się gusty zmieniają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja do farszu dodaję zawsze cebulę ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja dodaję do gołąbków z młodej kapusty koperek zamiast cebuli - daje troszkę delikatniejszy smak :)

    OdpowiedzUsuń

Print