piątek, 14 czerwca 2013

BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI

W sezonie truskawkowym nie sposób nie zrobić biszkoptu z truskawkami:

SKŁADNIKI:
ciasto:
6 jajek
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
galaretka:
70 dag truskawek
2 opakowania galaretki truskawkowej
masa budyniowa:
1 budyń waniliowy (z cukrem)
1/2 l mleka
10 dag masła
Zrobić biszkopt: oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Nie przerywając ubijania dodawać po jednym żółtka  na przemian z mąkami i proszkiem. Biszkopt wyłożyć na blachę (prostokątną lub tortownicę), wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni C na ok.30 minut. Ostudzić. 1/3 truskawek (umytych i wyszypułkowanych) zmiksować. 1 galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody. Gdy ostygnie - połączyć z truskawkami. Przygotować drugą galaretkę - zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotować budyń - zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Masło utrzeć mikserem na jednolitą masę i, cały czas miksując, dodawać po łyżce zimny budyń. Na biszkopt wyłożyć masę budyniową. Na budyń wyłożyć zastygającą galaretkę z truskawkami. Wstawić do lodówki. Gdy stężeje, obłożyć truskawkami i zalać drugą galaretką. Odstawić do zastygnięcia.
Przed wyłożeniem masy budyniowej, można biszkopt napączować np.herbatą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print