wtorek, 14 maja 2013

SCHAB POD PIERZYNKĄ

To danie można przygotować wcześniej, a przed podaniem tylko podgrzać i jest gotowiec, albo podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

SKŁADNIKI:
5-6 surowych kotletów schabowych bez kości (50-60 dag schabu b/kości)
1/2-1 kg ziemniaków
1/2 kg jabłek do mięsa (szara reneta, antonówka)
20 dag tartego żółtego sera
1-2 ząbki czosnku lub sól czosnkowa
majeranek
sól, pieprz
olej
Ziemniaki ugotować i zrobić puree. Czosnek wycisnąć, rozetrzeć z majerankiem i solą i natrzeć rozbite kotlety. Kotlety obsmażyć na patelni z obu stron. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. W naczyniu żaroodpornym ułożyć ziemniaki, posypać serem i kotlety - przykryć jabłkami. Zapiekać ok.30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print