poniedziałek, 6 maja 2013

PROFITROLKI

Proste w wykonaniu ciastka z bitą śmietaną (lub lodami waniliowymi) i sosem czekoladowym - pycha :)

SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki
10 dag masła
1 szklanka wody
4 jajka
szczypta soli
2 łyżki cukru
bita śmietana
Na małym ogniu, w garnku rozpuścić masło w wodzie z solą i cukrem. Wsypać mąkę i wymieszać drewnianą łyżką. Podgrzewać i ubijać łyżką. Zdjąć z ognia. Dodawać pojedynczo jajka, nadal ubijając. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać szprycą lub łyżeczką ciastka wielkości orzecha. Piec w temperaturze 200-220 stopni C przez ok. 15 minut. Zimne ciastka przekroić i napełnić bitą śmietaną lub lodami.
Przygotować sos czekoladowy: na parze rozpuścić tabliczkę czekolady z łyżką masła. Dodać kilka łyżek śmietanki, cukier waniliowy i łyżkę rumu. Ciepłym sosem polać ciastka.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print