wtorek, 9 kwietnia 2013

ZUPA MARCHEWKOWA

Zupa marchewkowa jest zaskakująca w smaku. Swoje źródło ma w przepisie z Lidla (krem z marchwi), jednak lekko zmodyfikowanym.

SKŁADNIKI:
1/2 kg marchwi
1/2 cebuli
kawałek korzenia imbiru
1 pomarańcza
1/4 kostki masła
4 łyżki śmietany 18%
1-2 kostki rosołowe
 sól, pieprz, kminek
świeża kolendra
grzanki
Cebulę drobno posiekać i zeszklić w garnku na rozgrzanym maśle. Dodać marchewkę drobno pokrojoną w półtalarki, starty imbir i kminek. Z pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok i dodać do marchwi. Dodać kostki rosołowe i podlać wodą tak, aby masa była przykryta. Gotować ok.15 minut i zmiksować. Ponownie zagotować, dodać śmietanę, doprawić, ewentualnie uzupełnić wodę. Podawać z grzankami  i kolendrą.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print