sobota, 20 kwietnia 2013

JABŁECZNIK NA BISZKOPCIE

Polecam :) Bardzo proste i lekkie ciasto.

SKŁADNIKI:
ciasto
4 jajka
1 szklanka mąki ( pół na pół pszenna i ziemniaczana)
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa jabłkowa
2 średnie lub 1 duży słoik jabłek przesmażonych z cukrem
1 galaretka cytrynowa
2 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki gorącej wody
masa piankowa
2 torebki bitej śmietany
3 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki gorącej wody
2 szklanki wody lub mleka

Przygotować biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać cukier. Do piany dodawać żółtka i mąkę z proszkiem, delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 150 stopni C ok.20 minut. Wystudzić. Przygotować masę jabłkową: galaretkę i żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i połączyć z jabłkami. Masę wyłożyć na biszkopt. Wstawić do lodówki aby stężała. Przygotować piankę: żelatynę rozpuścić we wrzątku. Śmietanę ubić z mlekiem lub wodą i połączyć z żelatyną, wyłożyć na jabłka. Schłodzić.


2 komentarze:

  1. Uwielbiam taki jabłecznik z bitą śmietaną, robiłam w piątek, jabłka kupiłam gotowe, prażone(z lidla), wyszło pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Print