sobota, 30 marca 2013

ŻUREK Z KIEŁBASĄ

Żurek zawsze jest na naszym stole na Wielkanoc. Wersja świąteczna wzbogacona jest białą kiełbasą, boczkiem i jajkami.

SKŁADNIKI:
włoszczyzna
1-2 grzyby suszone
cebula
2 ząbki czosnku
20 dag wędzonego boczku
20 dag białej kiełbasy
liść laurowy
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
1/2 l żurku w płynie
1/2 szklanki śmietany 18%
1-2 łyżeczki chrzanu
jajka na twardo
sól, pieprz, majeranek

Warzywa z namoczonymi grzybami zagotować w osolonej wodzie. Dodać liście laurowe i ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Gotować pod przykryciem pół godziny. Odcedzić. Boczek pokroić w paski, obsmażyć z kiełbasą pokrojoną w plasterki i cebulą pokrojoną w kostkę. Dodać majeranek i połączyć z wywarem warzywnym. Gotować ok.40 minut pod przykryciem. Dodać żurek i wyciśnięty czosnek. Gotować pół godziny. Dodać  śmietanę i chrzan. Podawać z jajkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print