poniedziałek, 11 marca 2013

WIEPRZOWINA Z WIŚNIAMI

To szybkie i proste danie można przygotować nawet w środku zimy i mieć namiastkę lata :)

SKŁADNIKI:
2 polędwiczki wieprzowe lub 1/2 kg schabu b/kości
1 słoik kompotu z wiśni lub wiśni w sosie własnym (b/pestek)
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
majeranek
sól, pieprz
olej
Mięso umyć i pokroić w paseczki. Czosnek wycisnąć, rozgnieść z majerankiem i solą. Mięso nasmarować tak przygotowanym czosnkiem. Na patelni rozgzać olej i obsmażyć mięso. Dodać wiśnie. Płyn uzupełnić - w/g upodobań wodą lub kompotem. Doprawić. Dusić pod przykryciem ok.15 minut. Dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z 1/4 szklanki zimnej wody. Zagotować mieszając. Podawać z ryżem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print