piątek, 15 marca 2013

QUICHE Z ŁOSOSIEM

Quiche, to rodzaj tarty. Może mieć różne nadzienia, podawana na zimno lub ciepło, na słono lub słodko.

SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki
12 dag masła
1 jajko
1 łyżka śmietany
1/2 łyżeczki soli
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Formę na tartę wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić ciastem. Piec w temperaturze 180 stopni C do zrumienienia.
Farsz:
ok.60 dag surowego łososia
20-30 dag szpinaku (może być mrożony)
2 ząbki czosnku
4 jajka
1 kubek śmietany 18%
20 dag sera żółtego tartego (mozarella)
oliwa
sól, pieprz, gałka muszkatałowa
Łososia posolić, skropić cytryną i zgrilować. Szpinak opłukać, obsmażyć na oliwie z posiekanym czosnkiem.
Na cieście ułożyć kawałki łososia, szpinak, ser i polać masą jajeczną: jajka wymieszać ze śmietaną i przyprawami. Przykryć folią aluminiową. Piec 30 minut w temperaturze 175 stopni C. Zdjąć folię i piec jeszcze 20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print