wtorek, 19 marca 2013

KAPUŚNIAK

Bardzo dobra, zdecydowanie zimowa zupka :)

SKŁADNIKI:
30-40 dag kiszonej kapusty
1/4 opakowania włoszczyzny mrożonej
1/2 kg ziemniaków
1 kostka rosołowa
5 dag wędzonego boczku lub słoniny
1-2 liście laurowe
sól, pieprz
Kapustę odcinąć i opłukać, posiekać. Boczek lub słoninę pokroić w drobną kostkę i zrumienić. Do boczku dodać kapustę i podsmażyć kilka minut. Podlać wodą i dusić pod przykryciem ok.20 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Pod koniec gotowania dodać włoszczyznę. Połączyć ziemniaki z kapustą, dodać przyprawy. Gotować jeszcze ok.20 minut. Podawać.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print