czwartek, 21 marca 2013

CIASTO STEFANKA

Szybkie ciasto z herbatników i białego sera, ale najlepiej smakuje drugiego, albo nawet i trzeciego dnia.

SKŁADNIKI:
2 duże opakowania herbatników petit beurre (po ok.240g)
ok.1 kg sera białego 2-krotnie mielonego
1 szklanka cukru
3/4 kostki masła
4 jajka
1/4 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
esencja waniliowa
2 łyżki śmietany
2 gorzkie lub mleczne czekolady
Zagotować masło z cukrem, dodać ser i jajka. Budyń rozmieszać w mleku i stopniowo, cały czas mieszając, dodawać do masy serowej. Dodać esencję i doprowadzić do wrzenia. Układać warstwami herbatniki i ciepłą masę. Ostatnia warstwa, to herbatniki. Czekolady rozpuścić na parze, dodać śmietanę i posmarować ciasto. Schłodzić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print