środa, 13 marca 2013

CIASTO DROŻDŻOWE

Ciasto drożdżowe można robić z kruszonką lub owocami. Tym razem wersja 2w1 - z owocami i kruszonką.

SKŁADNIKI:
1kg mąki pszennej
10dag drożdży
2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 żółtka
2 jajka
1/2 kostki margaryny lub masła
szczypta soli
Mleko podgrzać. Drożdże rozkruszyć do mleka, dodać łyżkę cukru. Jajka zmiksować z cukrem. Masło rozpuścić. Połączyć wszystkie składniki, dodać mąkę, cukier waniliowy i sól, odstawić do wyrośnięcia. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce i posypać kruszonką. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok.40 minut.
Kruszonka:
1/4 masła
2/3 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
Składniki rozetrzeć palcami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print