sobota, 23 lutego 2013

TARTA KOKOSOWO - CZEKOLADOWA

Prosta w wykonaniu tarta o ciekawym posmaku gałki muszkatałowej.

SKŁADNIKI:
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
cukier wanilinowy
szczypta soli
3 żółtka
1 szklanka mąki
1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 szklanka niesłodzonego mleka kokosowego
3 łyżki rumu gałka muszkatałowa
1 łyżka żelatyny
1 szklanka śmietany 30%
Z 1/4 masła, 4 łyżek cukru, soli, cukru wanilinowego, 1 żółtka, mąki, 1 łyżki wody i 1/2 startej tabliczki czekolady zagnieść szybko ciasto, owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę. Ciastem wykleić formę tartową, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć fasolą i piec 15 minut w temperaturze 200 stopni C, usunąć papier i folię i piec jeszcze 15 minut. Mleko kokosowe zagotować z rumem, 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej. Dodać żółtka zmiksowane z cukrem i podgrzewać na parze, mieszając, do zgęstnienia - nie zagotować.  Dodać żelatynę, wymieszać i ostudzić. Połączyć z ubitą śmietaną. Wyłożyć na spód. Odstawić do stężenia do lodówki. Pozostałą czekoladę i mleko stopić na parze. Polewą oblać tartę. Udekorować.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print