piątek, 18 stycznia 2013

ŁOSOŚ Z LIMONKĄ

Ryba smażona, to danie popularne i szybkie w wykonaniu. Aby nieco urozmaicić smak, można rybę przed smażeniem umieścić na jakiś czas w marynacie, np. z dodatkiem limonki.

SKŁADNIKI:
filet łososia ze skórą (ok.1 kg)
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki miodu
2 łyżki musztardy (np. sarepskiej)
4 łyżki oliwy
olej do smażenia
sól, pieprz
Wymieszać składniki marynaty: sok z limonki, miód, musztardę, oliwę i sól. Rybę oopłukać, osuszyć, pokroić, umieścić w marynacie na min.3 godziny w lodówce. Łososia osączyć z marynaty i obsmażyć na rozgrzanym oleju - najpierw na stronie ze skórą. Podczas smażenia, podlewać rybę pozostałą marynatą. Podawać z ćwiartkami limonki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print