wtorek, 22 stycznia 2013

KRUPNIK

Krupnik, to typowo polska zupa. Jest bardzo sycąca, w sam raz na jesień lub zimę.

SKŁADNIKI:
żeberka, kawałek cielęciny lub innego mięsa
1/4 opakowania włoszczyzny mrożonej
5-6 łyżek kaszy jęczmiennej perłowej
1 kostka grzybowa
sól, pieprz
majeranek, liść laurowy
vegeta lub Warzywko
2-3 łyżki śmietany 18%
kilka ziemniaków
Mięso zalać osolonym wrzątkiem, dusić. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do mięsa, dodać włoszczyznę i kaszę oraz przyprawy. Gotować do momentu, aż mięso i ziemniaki będą miękkie. Dodać śmietanę. Podawać z zieloną pietruszką lub koperkiem.
UWAGA! Gotować na małym ogniu i nie przykrywać szczelnie, bo kasza lubi kipieć.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print