czwartek, 24 stycznia 2013

GYROS WIEPRZOWY

Bardzo  proste danie, nawet dla początkujących. Można je przygotować z polędwiczki wieprzowej lub piersi z kurczaka.

SKŁADNIKI:
1/2 kg polędwiczki wieprzowej lub piersi z kurczaka
przyprawa Gyros (najlepiej Kotanyi)
2-3 łyżki pomidorów pokrojonych w kostkę (np. Pudliszki)
olej do smażenia
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w małe paseczki. Dodać 2 łyżki przyprawy, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso, obsmażyć ze wszystkich stron, dodać jeszcze 1-2 łyżki przyprawy, poddusić, dodać pomidory. Można podlać wodą.
Podawać z sosem tzatziki (jogurt naturalny + 1/2 ogórka starta na tarce + wyciśnięty ząbek czosnku + sól, pieprz + 1-2 łyżki oliwy + ewent.koperek), frytkami, ryżem, w chlebku pita lub tortilli.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print