czwartek, 18 października 2012

SAJGONKI JANUSZA

Mój mąż specjalizuje się w kuchni orientalnej :)
Oto sajgonki domowe według Janusza:

SKŁADNIKI:
papier ryżowy Tao Tao
5 grzybów Mun (moczyć 20 minut we wrzątku, odcedzić, pokroić w paski)
5 dag makaronu ryżowego lub sojowego (zalać wrzątkiem, po 3 minutach odcedzić i pokroić na paski)
marchew, cebula, 1/2 małej kapusty pekińskiej (drobno pokroić)
1/4 kg mielonego mięsa
1 jajko
2 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz
olej do smażenia

Wymieszać składniki farszu i doprawić.
Papier ryżowy pojedynczo moczyć przez moment w zimnej wodzie. Na papier nakładać łyżką farsz, zwijać w kopertę jak naleśniki. Smażyć na rozgrzanym, głębokim oleju na złocisty kolor. Podawać z sosem słodkim chili Tao Tao.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print