środa, 17 października 2012

SAŁATKA JARZYNOWA (polska)

Zrobiłam rosół z dużą ilością jarzyn. Wykorzystam je teraz do zrobienia tradycyjnej polskiej sałatki jarzynowej. Muszę jeszcze tylko ugotować kilka ziemniaków i jajek na twardo.

SKŁADNIKI:
jarzyny z rosołu lub:
4-6 ugotowanych marchewek
2 ugotowane pietruszki
1 ugotowany seler
kilka ugotowanych ziemniaków
4-5 jajek ugotowanych na twardo
mała puszka groszku i/lub kukurydzy
1/2 cebuli
2-4 ogórki kiszone
5-6 łyżek majonezu
sól, pieprz

Ugotowane jarzyny, cebulę, ogórki, jajka pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski, dodać majonez, doprawić. Można również dodać 1-2 łyżeczki musztardy i 2 łyżki oleju do sosu oraz jabłko pokrojone w kostkę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print