poniedziałek, 22 października 2012

FLAKI PO WARSZAWSKU

Jest to danie typowo polskie, ale dla miłośników. Strasznie śmierdzi podczas przygotowania i wymaga dużo czasu, ale jak ktoś lubi, to na pewno nie jest to przeszkoda.

SKŁADNIKI:
1 kg flaków mrożonych (wołomińskich)
opakowanie włoszczyzny mrożonej w paskach
1 cebula pokrojona w cienkie paski
3 posiekane ząbki czosnku
1 kostka bulionowa
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki przyprawy do flaków Galeo lub Kamis
2 łyżki siekanej natki pietruszki gałka muszkatałowa
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
sól do smaku

Mrożone flaki zalać zimną wodą i gotować przez 40-60 minut pod przykryciem. Odlać. Ponownie zalać zimną wodą i gotować ok. 1/2 godziny. Odlać i jeszcze raz czynność powtórzyć. Odlać. Dodać włoszczyznę, czosnek i cebulę, zalać zimną wodą i gotować ok.20 minut. Dodać kostkę bulionową, majeranek, tymianek, pieprz, gałkę, przyprawę i natkę. Gotować jeszcze ok.20 minut. Przygotować zasmażkę z masła i mąki, zalać 1/2 szklanki wody, wlać do flaków. Zagotować, posolić do smaku i gotować do zgęstnienia.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print