sobota, 20 października 2012

CIASTO PSZCZÓŁKA

Wielowarstwowe ciasto z kremem budyniowym, masą kokosową i bezą - sama słodycz.

SKŁADNIKI:
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
8 łyżek mleka
4 jajka
1 szklanka cukru
1/2 kostki masła
Składniki ciasta zmiksować - zaczynając od masła z cukrem. Podzielić na dwie części, wyłożyć dwie blachy jednakowej wielkości.

masa kokosowa:
1 kostka masła
1 szklanka cukru
25 dag wiórków kokosowych
4 łyżki mleka
Składniki masy zagotować w garnuszku, wyłożyć na ciasto z pierwszej blachy. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C przez ok.15-20 minut - do zrumienienia.

beza:
4 białka
4 łyżki cukru
1 szklanka cukru pudru
Białko ubić, dodać cukier, a następnie stopniowo cukier puder. Wyłożyć na ciasto z drugiej blachy. Piec w temperaturze 150-175 stopni C przez ok. 15 minut.

masa budyniowa:
budyń śmietankowy lub waniliowy
1/2 l mleka
cukier i kwasek cytrynowy do smaku
1 kostka masła
Z mleka i budyniu przygotować budyń, zgodnie z opisem na opakowaniu. Schłodzić. Masło zmiksować, stopniowo dodając budyń, cukier i kwasek.

Ciasto z bezą posmarować słoiczkiem dżemu malinowego. Wyłożyć masę budyniową. Przykryć ciastem z masą kokosową. Schładzać przez min. 3 godziny w lodówce.

2 komentarze:

  1. Witam. Mam pytanie czy w składnikach ciasta nie ma jajek czy to jakas pomylka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ups! Faktycznie, "połknęłam" 4 jajka! Już dodaję. Dziękujęza komentarz.

      Usuń

Print